Da har jeg akkurat kommet hjem fra et par dagers ferie i Warszawa. Warszawa??! Joda, du leste riktig, det går an å ta seg en storbyferie i Polen – og det kan til og med anbefales.

Gamlebyen1

Valget av Warszawa som feriemål var ganske tilfeldig. Norwegian hadde tidligere i vinter salg på flybilletter og da var det den Polske hovedstaden som skilte seg ut som billig. Datoen var for oss også nokså tilfeldig, noe den ikke var i Polsk sammenheng. Første dagen var jo selvfølgelig arbeidernes dag hvor alt av butikker var stengt. Stengte butikker var det også den tredje dagen, 3. mai, som var grunnlovsdagen. Shoppingen ble derfor unnagjort på dag to, og heldigvis var det bare denne dagen det regnet.

3.-mai-tog Zlote Tarasy

Så hva er dommen for byen?
Byen er egentlig veldig fin. I løpet av to nasjonale fridager fikk vi gått ganske mye rundt i byen – en by preget av nye høye og moderne bygninger blandet med utallige gamle staselige bygg med høye søyler og prangende steinskulpturer. Er du interessert i kirkearkitektur kan du bli gående lenge, for her finner du kirker på nesten hvert et gatehjørne. Byen har også en spennende gamleby som står på UNESCOs verdensarvliste. Her finner du mye brostein og trivelige gågater.

Gamlebyen2

Kulturpalasset Skyskraper

Flere ganger i løpet av oppholdet fikk jeg følelsen av å være i Paris. Nå har jeg riktignok aldri vært i Paris sentrum, kun på Charles De Gaulle, men jeg innbiller meg at disse to byene er ganske like, bare det at Warszawa er mye billigere. Enkelte steder kunne maten koste omtrent en fjerdedel av prisen i Norge.

National Stadium of Warsaw

Til sommeren arrangerer Polen og Ukraina Euro2012, fotball-EM, og Warszawa venter naturlig nok en valfart av turister fra Vest-Europa. Noe fotballrelevant reklame var begynt å komme opp, men det hadde ikke tatt helt av og byen beholdt enn så lenge sin opprinnelige sjarm. Det var også noe anleggsarbeid og oppussing på gang, men heller ikke dette var i større grad enn hva en kan forvente seg i en tilfeldig annen storby. Warszawa ser ut til å være i rute, og til deg som skal få med deg åpningskampen til Polen, kvart- eller semifinalen, så har du en god by å se frem til.

Presidentpalasset Jødekvartal

Til slutt vil jeg bare komme med tre raske reisetips:

  • ikke ta ut for mye penger på Gardermoen. Der er det veldig dårlig kurs. Noe penger kan imidlertid være greit å ha til de første timene.
  • ikke ta taxi til/fra flyplassen hvis du ikke må. Selv om de har takstameter og prisen står oppgitt på utsiden av taxien kan det bli dyrt. For to personer betalte vi 220 kr med drosje, men bare 30 kr med buss.
  • Ikke spis frokost på hotellet om du ikke har dette inkludert.  Hvis du har bestilt hotellrom med gunstige priser/rabattavtaler kan frokosten for koste det samme som overnattingen.
Utsikt

Så, god tur til Paris… eh, jeg mener Warszawa :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>